Lokes væddemål

Loke er en meget drilagtig person, så en dag havde han sneget sig ind til Tors kone Sif. Mens hun sov havde han klippet hendes gyldne hår af. 

Da Thor fandt ud af det, blev han meget vred, og da han fandt ud af at det var Loke, der var den skyldige, truede han med at knuse hvert ben i hans krop. 

Loke blev naturligvis bange og lovede at skaffe Sif noget andet hår, der var ligeså pænt og voksede lige så godt. 

Loke gik til nogle dygtige dværgevenner, og de lavede noget nyt guldhår til Sif. Desuden lavede dværgen et skib, der blev kaldt Skibladner. Det havde altid medvind og kunne foldes sammen, så man kunne havde det i lommerne. Til sidst lavede han et spyd, der hed Gungner. Det ramte altid plet, når man kastede det. 

På vej hjem mødte Loke en anden dværg, Brok. Loke viste Brok hans ting, og Brok mente at han bror kunne gøre kunsten efter, ved at lave nogle bedre ting. Det væddede de om, og Loke satte sit hoved som pant. 

Sindre gik straks i gang med at smede, da han hørte hvad det drejede sig om. Han lagde et svine skind på smeden, og beordrede Brok til at blæse med blæsebælgen. 

Loke, der stod og kiggede på, blev imidlertid bange for at det skulle lykkedes Sindre at lave nogle gode ting, og lavede sig derfor om til en flue og stak Brok på hånden. Brok lod sig dog ikke forstyre, og Sindre var snart færdig med den første ting.

Sindre havde lavet en gris med gyldne hår og børster. Den kunne løbe hurtigere end en hest, mens dens børster lyste. Sindre lagde nu noget guld på smeden, og Brok blæste videre. Loke prøvede igen at forstyre Brok i form af en flue. Han stak ham på halsen, men Brok blæste videre. Sindre havde denne gang lavede en guldring, der senere blev kaldt Drøpner. Hver niende nat drypper der otte andre ringe fra den. Alle lige så smukke som den selv. 

Til sidst tog Sindre jern frem. Loke stak nu Brok i panden, så der lob blod ned i øjnene. Brok slap bælgen for at tørre blodet væk. Sindre havde lavet en hammer, men skaftet var lidt kort.

Hammeren blev senere kaldt Mjølner. Den rammer altid plet og komme altid tilbage når man kaster den. 

Loke og de to dværge gik nu til Asgård for at få væddemålet afgjort. Odin, Thor og Frej blev dommerne. 

Odin fik spydet der altid ramte plet. Thor fik guld håret, og Frej fik det mærkelige skib. 

Alle mente nu at Loke ville vinde, men så tog Sindre og Brok deres ting frem. 

De gav Odin ringen. Frej fik grisen og Thor fik hammeren. Efter disse gaver bestemte guderne at dværgene havde vundet. 

Loke skulle nu af med sit hoved, men smart som han var sagde han: “Tag bare mit hoved, men I må ikke røre min hals, for den er min egen”. Brok blev da så sur at han tog en nål og syede Lokes mund sammen. 

Det var drøjt for Loke at få munden op igen.